تهیه خورشت فسنجان
خورشت فسنجان یکی از مجلسیترین و گرانقیمتترین خورشتهای ایرانی محسوب میشود که طرفداران زیادی دارد. خورشت فسنجان با توجه به سلیقه افراد مختلف بسیار متنوع میباشد.
موارد لازم برای تهیه خورشت فسنجان
گردو: ۴۰۰ گرم | زردچوبه: به میزان لازم |
مرغ: ۴ تکه | روغن مایع: به میزان لازم |
پیاز: ۱ عدد | زعفران دمکرده: به میزان دلخواه |
ربانار: ۵ قاشق غذاخوری | شکر: به میزان دلخواه |
نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم | برگ بو یا دارچین: به میزان لازم |
طرز تهیه خورشت فسنجان
ابتدا پیاز را خرد کرده، با مقداری روغن تفت میدهیم، سپس مقداری زردچوبه به آن اضافه کرده، میگذاریم تا پیاز نرم شود. گردوی آسیاب شده را به آن اضافه میکنیم.
بعد از چند دقیقه که گردو و پیاز را باهم تفت دادیم، ربانار را به همراه شکر به آن اضافه کرده، مجددا تفت میدهیم.
تکههای مرغ را با کمی نمک، فلفل، زعفران دمکرده، و برگ بو یا دارچین آغشته کرده، و جداگانه تفت میدهیم تا دوطرف آنها کمی سرخ شوند (به جای این کار میتوانید نیم ساعت مرغها را جداگانه در آب همراه با یک عدد پیاز کامل بپزید). بعد از پخت یا سرخ کردن، مرغها را به مواد قبلی اضافه کرده، حدود ۶ لیوان آب به مواد اضافه میکنیم.
شعله را زیاد کرده، تا مواد به مرحلهی جوش برسند، سپس شعله را کم میکنیم و درب قابلمه را بسته، اجازه میدهیم فسنجان ۳ الی ۴ ساعت خوب جابیفتد و روغن بیاندازد.
نکتههایی که برای تهیه خورشت فسنجان باید رعایت شود:
– حتما گردوها را با آب بسیار سرد مخلوط کنید تا به گردوها شوک وارد شده، و روغن درون گردوها آزاد شود. آب را از همان ابتدای کار زیاد نریزید بلکه کم کم و در طی مراحل پخت اضافه کنید.
– مقدار استفاده از رب انار و شکر در فسنجان سلیقهای میباشد و میتوانید بنابر ذائقهتان از رب انار و شکر کمتر یا بیشتر استفاده کنید. اگر رب انار شما خیلی ترش نیست میتوانید شکر را حذف کنید ولی اگر دوست دارید خورشت شیرینتر باشد مقدار بیشتری شکر اضافه کنید.
– فسنجان نیاز به روغن خاصی ندارد و روغنی که در انتهای پخت ایجاد میشود همان روغن گردوست.
– در صورت تمایل میتوانید به جای برگ بو از ۱ قاشق چایخوری دارچین در زمان قرار دادن مرغ در مایه فسنجان به خورش تان اضافه کنید.
– میتوانید بجای مرغ، خورشت فسنجان با گوشت قلقلی تهیه کنید. در این صورت در انتهای پخت فسنجان و در زمان کشیدن در ظرف گوشت قلقلی را با خورشت سرو کنید.
– اگر مرغ شما کاملاً پخته ولی آب خورشت هنوز رقیق است مرغ را بیرون بیاورید و وقتی خورشت جا افتاد، آن را همراه مرغ سرو کنید.
– یک روش قدیمی برای به روغن انداختن گردو به این صورت است که ابتدا گردوها را چرخکرده، درون قابلمه مقداری آب سرد ریخته،و گردوها را اضافه میکنیم، سپس حرارت را زیاد میکنیم تا آب جوش بیاید. پس از جوش آمدن آب حرارت را کم میکنیم و اجازه میدهیم به مدت ۲ الی ۳ ساعت گردوها با اب جوشیده، تا کاملا روغن بیاندازد. در این روش باید مرغ را با پیاز تفت داده و به همراه رب انار و شکر به مخلوط گرده اضافه کرد.